Thursday, December 24, 2009

Pesanan Imam Ghazali

Imam Ghazali telah berpesan kepada murid-muridnya dengan 6 pertanyaan

Imam Ghazali : Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?
Murid 1 : Ibu bapa
Murid 2 : Guru
Murid 3 : Kawan-kawan
Murid 4 : Kaum keluarga
Imam Ghazali : Semua itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah KEMATIAN. Sebab itu janji Allah s.w.t bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati. (Surah al-Imran; Ayat 185)


Imam Ghazali : Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?
Murid 1 : Negeri China
Murid 2 : Bulan
Murid 3 : Matahari
Murid 4 : Bintang
Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling jauh dari kita ialah MASA. Bagaimanapun kita, apa pun kenderaan kita, kita tetap tidak dapat kembali kepada masa-masa yang telah berlalu. Oleh sebab itu, kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari akan
datang dengan perbuatan yang berlandaskan kepada ajaran Islam.


Imam Ghazali : Apa yang paling besar di dunia ini?
Murid 1 : Gunung
Murid 2 : Matahari
Murid 3 : Bumi
Imam Ghazali : Semua jawapan kalian adalah benar. Tetapi yang paling besar sekali adalah HAWA NAFSU. Maka kita harus berhati-hati dengan hawa nafsu kita, jangan sampai ia membawa kita ke neraka. (Surah al-A'raf; Ayat 179)


Imam Ghazali : Apa yang paling berat di dunia?
Murid 1 : Baja
Murid 2 : Besi
Murid 3 : Gajah
Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH. Tumbuh-tumbuhan, haiwan, gunung-ganang, malaikat semua tidak mampu ketika Allah s.w.t. meminta mereka menjadi Khalifah (pemimpin) di muka bumi ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut untuk menyanggupi permintaan Allah s.w.t sehingga ramai manusia terjerumus ke neraka kerana gagal memegang amanah.


Imam Ghazali : Apakah yang paling ringan di dunia ini?
Murid 1 : Kapas
Murid 2 : Angin
Murid 3 : Debu
Murid 4 : Daun
Imam Ghazali : Semua jawapan kalian itu adalah benar. Tetapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Hanya kerana pekerjaan dan urusan dunia, dengan mudah kita meninggalkan solat.


Imam Ghazali : Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?
Murid-murid menjawab dengan serentak : Pedang
Imam Ghazali : Benar. Tetapi yang paling tajam sekali di dunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

No comments:

Post a Comment